Doften av kardemumma...

Igår bakade jag igen! Skulle ha tagit med mig en kaka på hantverkskväll, men lilla hjärnan flippade ur och jag blev hemma. Men kakan smakade vi på. Den var GOD!  Det blev ytterligare något nytt (för mig) med rabarber: "Tuppkaka med rabarber och kardemumma". Den blev rent sanslöst god! Gillar man inte rabarber så kan man använda t.ex. vinbär, hallon eller blåbär. Eller så skippar man bären helt.
 
 
 
 
Tuppkaka med rabarber och kardemumma
ur Ica Buffé. nr 6-7 2009
 
Du behöver 2 ägg, 3 dl socker, 3 dl vetemjöl, 50 g kallt smör, 1 msk hel kardemumma, 300 g rensad rabarber, 2 msk maizena, ½ dl florsocker, 1 dl flagad mandel.
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med avtagbar kant, ca 22 cm diameter.
2. Blanda samman ägg, mjöl och socker i en bunke till en tjock smet. Vispa inte, rör bara ihop det väl.
3. Bred/tryck ut smeten i formen. Hyvla smöret med en osthyvel över kakan.
4. Stöt kardemumman i mortel. Skiva rabarbern i cm-tjock bitar och blanda med maizena, florsocker och kardemumma.
5. Strö rabarberblandningen över kakan, strö sedan mandel över rabarbern (jag hackade "vanlig" mandel istället för att använda flagad).
6. Grädda mitt i ugnen, 30-35 minuter.
7. Låt svalna och servera med en klick vispad grädde.

Pimpad magnetlist

 

 

En alldeles vanlig, grå magnetlist från IKEA skulle sättas upp i hallen till alla kom-ihåg-lappar. Men, den var ju ful! Tänkte köpa fina magneter tills jag läste här: http://www.365slojd.se/?s=knivlist att man ju kunde piffa hela listen. I beskrivningen användes en gammal tapetrest, men jag valde ett av mina presentpapper i stället. Fint blev det!


Konsten att titta på TV...



























Rabarber!

Nya övningar i köket igen! Det där med motion tycker tydligen inte min knäppa kropp att jag ska hålla på med, jag är ju sjuk hela tiden. Dessutom är mitt ena ben knasigt - ischiasnerven har fått nån skada så min fot lyder inte. Det har blivit bättre, men det tar visst ett tag till... Så jag hänger omkring hemma, och har idag roat mig i köket...

Nu är det rabarbersäsong för fullt och jag är ju inbiten rabarberfantast och plundrar hos alla som vill dela med sig. Senast fick jag plocka hos mammas granne, så nu skulle det göras nåt med den. Jag har hittat en hel hög med spännande recept, och tänkte jag skulle göra nåt annat än paj och saft för en gångs skull. Det blev rabarbermarmelad! Jäklars i min lilla låda vad god den blev! Hittade receptet i tidningen "Isabellas", håll till godo!






Du behöver:
500g rensad och skivad rabarber, 250 g strösocker, 1 dl vatten, 2 små skalbitar av ekologisk citron, ½ vaniljstång, ev 1 tsk atamon, 1 fin glasburk med lock.


Lägg rabarbern i en kastrull tillsammans med socker, vatten och skal. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stång i kastrullen. Koka upp, rör om, och låt småputtra tills rabarbern blivit mjuk. Värm under tiden glasburken genom att fylla den med hett vatten. Ta katrullen från värmen och tillsätt ev atamon (jag hade inte i det). Häll ut vattnet ur glasburken. Häll marmeladen i glasburken, ända upp till kanten, och sätt på locket direkt. Låt svalna på bänken innan du ställer det i kylen. Servera på nygräddade scones eller croissanter!

RSS 2.0