Knapriga fiskpuffar med nudelwok

Sent omsider har jag tagit mig till datorn för att skriva receptet på de supergoda fiskpuffarna. Jag gjorde dem med ris istället för nudlar, och jag fuskade med frysta wokgrönsaker istället för färska. Och jag gjorde det i stekpanna i stället för wokpanna. Som av en händelse blev det gott ändå...
 
Knapriga fiskpuffar med nudelwok, 4 port.
ur: Vi föräldrar, nr 12/2011
 
1 liter grönsaker i bitar (tex squash, paprika, broccoli, lök, vitkål)
400 g vit fisk, tinas innan tillagning om den är fryst!
1 ägg
1 tsk chiliflakes (kan uteslutas)
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 hackad vitlöksklyfta
3 msk potatismjöl
rapsolja att steka/woka i
Sojasås efter smak
4 portioner äggnudlar
1 lime
 
1. Strimla/skär grönsakerna till woken i små bitar.
2. Skär fisken i bitar. Lägg i en bunke tillsammans med ägg, chiliflakes, salt, svartpeppar, vitlök och potatismjöl. Mixa snabbt till en slät smet med stavmixer.
3. Hetta upp olja i en wokpanna och woka grönsakerna med lite sojasås ca 10 min eller tills de mjuknat.
4. Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet och blanda ner i grönsaksfräset.
5. Hetta upp ganska mycket olja i en stekpanna. Klicka ut fiskfärsen (ungefär stora som fiskbullar) och stek ett par minuter på vardera sida tills de är genomstekta.
6. Servera fiskpuffarna direkt med nudelwoken och limeklyftor. Det är även gott med t.ex. matlagningsyoghurt till!
 

Currysoppa med torsk

Jahopp, på begäran serveras härmed ett styck recept på goda fisksoppan. Själv fick jag receptet av en pluggkompis som bjöd på den när vi grupparbetade hemma hos henne en gång. Skulle gissa att det var 2004.
 
 
Maries fisksoppa
4 port.
 
400 g vit fisk (jag föredrar torsk)
1 röd paprika
1 aubergine
1 purjolök
smör
1 msk curry
1 krm cayennepeppar
1 l fiskbuljong (alltså 10 dl vatten+2 fiskbuljongtärningar)
2 msk tomatpuré
2 dl creme fraiche
salt
 
Skär grönsakerna i små bitar, (jag skalar auberginen också, men inte ett måste) och fräs dem några minuter i smör i en gryta. Rör sedan ner curry, cayenne, buljong och tomatpuré. Låt koka på medelvärme ca 5 min. Skär under tiden fisken (tinad!) i bitar, lägg sedan i den i soppan och låt sjuda 3-4 min. Rör i creme fraiche, smaka av med salt.
 
Jag har gjort denna med lite olika varianter efter vad jag haft hemma, det går bra med alla färger på paprikan, att utesluta cayenne för en mildare soppa, olja istället för smör, och nu senast gjorde jag den mjölkfri till Doris. Jag bytte då ut creme fraiche mot naturell soyghurt från Alpro - det blev riktigt gott! Det blev en lite mildare smak än med creme fraiche.Ett helt annat tips är att låta cayenne och curry fräsa med grönsakerna i början - då blir det ganska bra hetta i soppan!

RSS 2.0